bijzonder project;
Tijdcapsule veldhoven 

De gemeente Veldhoven bestond op 1 mei 2021 precies 100 jaar! En voor deze speciale gelegenheid besloot de gemeente haar inwoners en bedrijven uit te dagen om zelf te komen met leuke initiatieven. En daar werden we meteen enthousiast van!

Wie gaat er mee tijdreizen?

de tijdcapsule van Veldhoven

hoe een klein idee uitgroeide tot een groot project

Ons idee: samen met de inwoners van Veldhoven gaan we een Tijdscapsule vullen, die over 100 jaar geopend mag worden. Op zich geen heel origineel idee, maar als we het nu anders doen dan alle anderen, dan zou het wel eens heel waardevol kunnen worden. We maken er een ‘social project’ van waarin we, samen met enthousiaste inwoners, een inhoud samenstellen die over honderd jaar iets vertelt over ons mooie Veldhoven 2021. Met behulp van een subsidie en het vertrouwen van de gemeente Veldhoven kon ons project beginnen. We wilden er graag een Veldhovens feestje van maken door zoveel mogelijk Veldhovenaren te betrekken bij dit project.

Locatie

Museum 't oude slot

de ideale locatie

Met behulp van Museum ’t Oude Slot, lukte het om de ideale plaats voor de tijdcapsule te creëren; in de museumtuin. Dit was aanvankelijk nog niet zo gemakkelijk, omdat de grond rond het museum archeologische waarde heeft en er niet gegraven mag worden. Maar gelukkig was er 1 plekje waar de grond ooit eerder was ‘verstoord’ en kregen we dus groen licht om hier de Tijdcapsule te begraven.

De tijdcapsule

Frank Vincent met de tijdcapsule

Hoe moet de tijdcapsule eruit zien?

Van oude kluis tot roestvrijstalen Trolleykoffer

Er waren allerlei ideeën, van de Rabobankkluis uit het slooppand aan de Burg van Hoofflaan tot een saaie kist van internet. Die kist leek lange tijd het beste alternatief, maar ik bleef het zelf maar een saaie oplossing vinden. Tot Frank Vincent op mijn pad kwam. Frank maakt prachtige objecten van roestvrijstaal en na ons gesprek was ik er meteen van overtuigd dat hij voor een hele creatieve en functionele oplossing kon zorgen. Voor de echte Veldhovense touch maakte Marieke Dona een ontwerp van de skyline van Veldhoven 2021. Dit ontwerp van Marieke in combinatie met het idee van Frank levert een mooi eindresultaat op: een Veldhovense roestvrijstalen trolleykoffer. We gaan tenslotte samen (tijd)reizen.

Deze roestvrijstalen trolleykoffer is onze Tijdcapsule, een kunstwerk op zich!

Educatief programma voor scholen

Scholenproject

Speciaal voor het onderwijs maakten we een educatief programma rondom ‘Veldhoven 100’ en de Tijdcapsule. In totaal deden zo’n 40 basisschoolklassen mee met dit project. Als eindopdracht hebben alle leerlingen een tekening gemaakt, van hoe zij dachten dat Veldhoven er over 100 jaar uit zou zien. Een selectie van deze tekeningen gaat mee in de Tijdcapsule en over 100 jaar kan er wellicht een collectie komen ‘in het jaar 2121’ gemaakt door Veldhovense basisschoolkinderen. Ook werd er op het Sondervick College en op de school DOE040 gewerkt aan het project (er gaan o.a. digitale presentaties en een film van een toneelstuk geschreven en uitgevoerd door kinderen van DOE040 mee in de Tijdcapsule).

Wat zit er allemaal in de tijdcapsule?

van Brieven tot harnas

De inhoud van de Tijdcapsule is zeer divers geworden. We deden een oproep via social media en de krant, met de vraag of inwoners van Veldhoven een brief wilden schrijven. Want we waren tot de conclusie gekomen dat persoonlijke brieven van Veldhovenaren wel eens heel waardevol zouden zijn over 100 jaar. Totaal  zijn er 60 brieven meegestuurd in de Tijdcapsule. Daarnaast mochten er ook voorwerpen meegegeven worden die iets vertellen over Veldhoven 2021. De inhoud is dan ook erg divers geworden; van kunstwerk tot kleding, van wattenstaafjes tot plaatsnaamborden. In totaal hebben we 323 voorwerpen/brieven/tekeningen meegestuurd. Hieronder enkele foto's van de inhoud:

Beperkt houdbare producten

In de Tijdcapsule zitten ook twee echte Veldhovense producten, die ‘beperkt houdbaar’ zijn: een (ponpon)Dahlia en een Veldhovens meisje (koekje gemaakt door Bakkerij Moeskops).

De voorbereiding

Verpakken

Een week voor de officiële ceremonie begint de voorbereiding. We verpakken de voorwerpen, brieven en tekeningen vacuüm en leggen het thematisch in dozen. Tussen de dozen/voorwerpen plaatsen we absorberende sillicagel zakjes. Alles is nu luchtdicht en vochtvrij verpakt!

Handleiding

Speciaal voor de Tijdcapsule maakten we een soort 'handleiding' (44 pagina's) voor  de Veldhovenaren over honderd jaar (in 2121), die de tijdcapsule gaan opgraven. Hierin vinden ze informatie over de totstandkoming van de Tijdcapsule Veldhoven, maar ook vinden ze een soort inhoudsopgave met daarbij omschrijvingen van de spullen die ze terug vinden in de tijdcapsule.

Betonnen behuizing

Om alles nog beter te bewaren plaatste Aannemersbedrijf van der Zanden een betonnen behuizing (1x1x1,3 m) in de tuin van Museum 't Oude Slot. Deze werd met een zeer zware deksel afgedicht. (Tijdens de ceremonie moesten ze dan ook nog een keer terug komen om de deksel eraf te takelen met een graafmachine).

24 september 2021

de officiële ceremonie

Op 24 september gaat de Tijdcapsule van Veldhoven de grond in! Vooraf was er een mooie ceremonie met verschillende sprekers. De Tijdcapsule werd gevuld en kunstenaar Frank Vincent laste ter plekke de Tijdcapsule dicht. Dan wordt de Tijdcapsule in de betonnen behuizing geplaatst en zal deze over 100 jaar pas geopend worden.

afwerking

Leerlingen Sondervick College

De Tijdcapsule is een 'social project'. Daarom leek het ons leuk om ook studenten van het Sondervick bij dit deel van het project te betrekken. Gelukkig was Mark van der Heijden (docent BWI van het Sondervick College) heel enthousiast en samen met studenten zorgden ze voor een prachtige afwerking.

Plaquette

Om een visuele decoratieve reminder aan de capsule te hebben, maakt de Veldhovense Kunstenaar Jan Dams een plaquette, zodat de capsule niet vergeten wordt. Op de foto zie je het ontwerp. Dit wordt nog in brons gegoten en in de zomer van 2022 wordt deze plaquette geplaatst. Daarmee is het project 'Tijdcapsule van Veldhoven' dan ook officieël afgerond.

Tot Slot

Dankjewel!

Ik wil iedereen die heeft meegewerkt aan de Tijdcapsule enorm bedanken. Wat was het fijn om met jullie over het project te praten en wat hebben jullie leuke en mooie dingen aangeleverd! Ik denk dat we samen de inwoners van Veldhoven over 100 jaar een heel mooi tijdsbeeld geven van Veldhoven 2021.

Liefs Marieke